Ιατρείο

Λίγα λόγια...


  Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ρευματολογίας σήμερα στην Ελλάδα είναι η άγνοια, ακόμα και των ίδιων των ιατρών, για το αντικείμενο αυτής της ειδικότητας. 

  Ως ασκούμενος Ρευματολόγος δέχτηκα συχνά την ίδια ερώτηση. " Για ποιο λόγο κάποιος πρέπει να πάει σε έναν Ρευματολόγο;" Κάποτε αυτήν την ερώτηση μου την έκανε ένας καλός συνάδελφος Ορθοπεδικός, οπότε και του απάντησα. " Ένας άνθρωπος πηγαίνει στον Ρευματολόγο για τον ίδιο ακριβώς λόγο για τον οποίο πάει σε έναν Ορθοπεδικό. Επειδη ΠΟΝΑΕΙ."

  Η διαφορά είναι ότι δεν πονάει επειδή έπεσε, χτύπησε, τράκαρε ή τον έδειραν, δεν πονάει επειδή υπήρξε κάποιος τραυματισμός. Πονάει γιατί ξύπνησε με πόνο, χωρίς αιτία, έτσι ξαφνικά ή σταδιακά".

  Η αλήθεια βέβαια είναι αρκετά πιο σύνθετη, καθώς ο Ρευματολόγος δεν ασχολείται μόνο με τον πόνο στις αρθρώσεις, αλλά και με παθήσεις που παρουσιάζουν πολλά και διάφορα συμπτώματα, όπως φωτοευαισθησία, ξηρότητα οφθαλμών και στόματος, ψωρίαση, μυϊκή αδυναμία, άφθες στο στόμα ή πληγές στα γεννητικά όργανα, πυρετό, εξάνθημα, αλωπεκία, χρόνια κούραση, σκληροδερμία, κ.α

  Οι ρευματοπάθειες είναι συνήθως συστηματικά νοσήματα και δυνητικά μπορούν να προσβάλουν όλα σχεδόν τα όργανα του σώματος, όπως οι οφθαλμοί, οι πνεύμονες, οι νεφροί, το δέρμα, η καρδιά, το γαστρεντερικό, το νευρικό σύστημα κλπ.

  Είναι η Ρευματολογία μια ειδικότητα για ηλικιωμένους; ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΧΙ. Τα ρευματικά
νοσήματα μπορούν να εκδηλωθούν σε κάθε ηλικία, από την βρεφική έως τα
βαθειά γεράματα…